Activiteiten

 Uit het vermaarde toneelgezelschap Art & Pro is sociëteit ‘de Voortzetting’ voortgekomen en die organisatie heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een kruispunt waar theater en literatuur elkaar ontmoeten. We werken aan de totstandkoming van evenementen en brengen al doende schrijvers, boeken en toneelstukken onder de aandacht. Soms produceren we een programma.                                                                                                                                                                                                                                                                        MEER DAN PLANKEN EN WAT HARTSTOCHT, was in het recente verleden een succesvol voorbeeld van zo’n evenement. In het afgelopen seizoen ontwikkelden we in samenwerking met theater Oostblok het programma: DE KRETENZERS. Verder organiseerden we boekpresentaties en werkten samen met boekhandels en de kleine podia. Ook in het lopende seizoen presenteren we weer diverse nieuwe gebeurtenissen. We zullen dan ook weer schrijvers onder de aandacht brengen die zowel met theaterwerk als literair werk voor het voetlicht treden.

Een literaire show waarin de panelleden ter plekke fabuleren. Waarin schrijvers literaire anekdotes, achterflappen van verzonnen boeken en vreemde feiten over andere schrijvers opdissen. Ze maken een grafschrift of verzinnen een hekeldicht. In de verte is het gebaseerd op Hou je aan je woord, een befaamd Nederlands woordspelprogramma. Schrijvers zijn niet in hun eerste leugen gestikt.

In ALSOF HET GEDRUKT STAAT krijgen vier kandidaten opdrachten uitgereikt die zij ter plekke moeten oplossen of beantwoorden. De deelnemers oefenen voor uw ogen hun verbale lenigheid en improvisatievermogen. De avond heeft een wedstrijdelement en het gaat ongetwijfeld een keer mis…

Daarna een interview met een van de vaste schrijvers, of een gast. Met onder andere Frans Strijards, Rashid Novaire, Krijn Peter Hesselink, Marijke Schermer (spelleiding) Maaike Bergstra (interview) & gasten.


------------------------ KOMT DAT ZIEN! ZEG HET VOORT! -------------------------------------------------

 

NIEUWS 

Wat valt er op dit moment te vertellen? Ons laatste nieuws van de eerste maanden van 2018.


In de maand maart is onze samenwerking met de HKU van start gegaan. Er zijn lessen verzorgd. In het najaar van 2018 gaan we een uitgebreide inventarisatie maken van alle toneelschrijvers en het werk dat in de tweede helft van de twintigste van belang is geweest. We bereiden een publicatie voor. Er zullen ook andere activiteiten uit voortvloeien.  

In de maand mei houden we ons bezig met het vijftig jarig bestaan van de actie tomaat - dat wordt in 2019 herdacht. Hoe zien we die actie in het licht van de gebeurtenissen in de huidige ontwikkelingen. Want de herdenking zal ons niet alleen met nostalgische gedachten gaan vervullen, daarvoor is er de laatste jaren teveel gebeurd. 

In diezelfde maand mei van 2018 presenteren we opnieuw ons programma:

Alsof het gedrukt staat

De kretenzers

Vrijdag 25 mei - tijdstip 20.00 uur - theater Jungle , Amsterdam Oost. In het kader van het festival Boeken door Oost.Een nieuwe literaire show waarin de panelleden terplekke fabuleren. Waarin zij literaire anekdotes, achterflappen van verzonnenboeken en vreemde feiten over schrijvers opdissen. In de verte gebaseerdop Hou je aan je woord, een befaamd Nederlands woordspelprogramma dat van1961 tot 1963 op de AVRO werd uitgezonden. Schrijvers bleken ook onderhoudendemensen te zijn. Bovendien waren ze niet in hun eerste leugen gestikt. Dat idee is nu een compleet nieuwe jas gegoten. En dit programma is inmiddels en aantal malen met succes opgevoerd. Voor mensen die zich echt voor literatuur en schrijvers interesseren is dit erg inspirerend. Zorg dat je er bij bent.

In Alsof het gedrukt staat krijgen vier kandidaten (de Kretenzers) opdrachtenuitgereikt die zij ter plekke moeten oplossen of beantwoorden. De deelnemersoefenen voor uw ogen hun verbale lenigheid en improvisatievermogen. Ze zullen elkaar willen aftroeven in vindingrijkheid en esprit. De avond heeft een wedstrijdelementen het gaat ongetwijfeld een keer mis… Vier schrijvers gaan met elkaar aan derol in een strijd die de verbeelding tart.Marijke Schermer, Krijn Peter Hesselink, Froukje van der Ploeg en Frans Strijards verschijnen achter de tafel om hun sterke en wellicht onbestaanbare verhalen te vertellen en bij nader inzien blijken ze dan toch waar. Maaike Bergstra gaat dat presenteren. Jan Groenteman verzorgt de muziek.


U kunt ons ook benaderen voor theatrale lezingen of boekpresentaties. Wanneer u het contactformulier invult, hoort u zo spoedig mogelijk van ons.

Enkele van onze publicaties en foto's (© fotograaf Sylvia de Vlaming) van bijeenkomsten.